maanantai 4. marraskuuta 2013

Videoita esittelyssä ja arvostelussa. OSA 1.

Suunnilleen viikko sitten pyysin lukijoita linkkaamaan videonsa postaukseen jos he haluaisivat lukea mielipiteitäni pätkästä. Tosi mukava määrä linkkejä tulikin! Olen ihan innoissani, sillä itsestäni tuntuu, että tästä blogista puuttuu interaktiivisuutta. Kiitoksia kaikille! :)
Valtavan suosion vuoksi päätin tehdä arvostelut useammassa osassa. Tässä kuusi ensimmäistä videoarvostelua. Halukkaat saavat yhä linkittää teoksiaan tähän tai edelliseen postaukseen.


Vinset ~he is my e v e r y t h i n g ♥

Ensimmäisen videon linkitti vilma ahtiainen
En ole hirmuinen leffatraileriääniraitavideo fani, mutta plussaa siitä, ettei tämä ole se kaikkein käytetyin audio. Sinällään näissä videoissa ei ole genrenä mitään vikaa, mutta ne ovat kaikki niin kovin samanlaisia keskenään. Leikkaukseltaan, effecteiltään ja tunnelmaltaan. Täytyy tosin tähdentää, että itse taidan olla liian kyyninen saamaan näistä sitä "oikeaa" ajatusta jota koetetaan hakea. Hiukan liian sokerista minulle. (Vaikka joskus sorrun itsekkin siihen, että oksu meinaa tulla leikatessa kun on niiiiiin ihanan imelää videoa...)
No, sitten itse videoon. Todella hyvin on noudatettu tämän tietyn tekotavan (josta jo edellä mainitsin) "sääntöjä! Mielikuva jota on koetettu saada aikaan on saatu aikaan. Audioraita on nätti ja puhe iskevä sekä runollinen. Leikkaus rauhaisaa ja rytmikästä. Paksut reunapehmennykset eivät häiritse koska ne sopivat videon tunnelmaan ja kuvaa ei ole muutenkaan ylikäsitelty. Itselläni pisti hiukan silmään tuo "jalustalta" kuvattu materiaali. Horisontti oli melkoisen vino. Jos kameraa ei saa suoraan, kuvan olisi voinut kenties suoristaa jälkikäteen. Ainakin useimmilla editointiohjelmilla tämä onnistuu.
Kuten varoititkin linkin yhteydessä, lopusta puuttuu pätkä mikä tietysti on hiukan ikävää. Kumminkin, päälimmäisenä jäi mieleen hyvällä maulla ja ajatuksen kanssa rakennettu tunteiden täyttämä video.vɪʟᴍᴀ ᴊᴀ sᴀʀɪɴᴀɴ sɪʀu

Seuraava video on Josiponilta. Oli ihana katella jotain näin kesäistä ja iloista kun itse tietää, että kohta tarvii mennä tallille syksyn tihkuun, pimeyteen ja kuraan. 
Musiikki oli mulle mieleen ja sopi videoon. Leikkaus on reipasta mutta ei sekavaa. Semmoista kivan mukaansa vievää. Ihastuin materiaaliin jossa oli käytetty taiteellista silmää välillä, mutta ei kumminkaan menty liiallisuuksiin vaan joukossa oli paljon "normaalia" hevostelua ja jopa hassuttelua tasoittamassa artsua matskua. Yllättävän monipuolista kuvaa olit saanut näinkin lyhyeen videoon. Ihan ekalla katsomisella kiinnitin huomiota myös siihen kuinka hyvin videossa oli eri kuvakokoja. Värimaailma, varsinkin kesäkohdissa oli nätti. 
Videon pituus on ihan nappi! Lyhyt paketti joka jätti katsojalle kivan mielen. Videon loppu oli mulle hiukan, en nyt sanois, että pettymys, mutta... no, huonoin kohta videossa. Ratsukon ravailu klippi ei sinällään ollut mikään huono pätkä, mutta ei se oikein iskevä lopetuskaan ollut. Ittelle aloitus ja lopetus on ne tärkeimmät kohdat kun katon videoa ja tässä viimeinen kuva oli jotenkin väljä. Vikkelästi vaihtuvat tekstit ihan vikana sensijaan oli hyvät. Niissä tosin oli se ongelma, että fontti oli semmoista, joka vaati minulta huomattavasti pidemmän ajan lukea kuin mitä nyt on videoon tarjottu.
Jälkimielikuva videosta on todella positiivinen! Tuntuu kuin video kokonaisuudessaan ylistää elämäniloa. Pistin pätkälle peukun ylös.

The Start And The End

Bestille linkkasi dramaattisen videon joka on tulvillaan jännitystä ja vastapainoksi hevosarkea. Musiikki oli hyvä. En ole törmännyt tuohon aiemmin mutta pidin paljon! 
Leikkaus lähti räjähtävästi liikkeelle ja tarjosi pian kontrastiksi rauhallisempaa menoa. Hidastuksia on melkoisesti, mutta ne on pistetty musiikin mukaan meneviin kohtiin ja sopivat oikein hyvin videoon vaikka usein saan tämän tyylisistä hidastuskohdista tunnelman, että on koetettu luoda dramatiikkaa "halvalla effectillä" eikä hienolla kuvalla. Hyvä kuva kun on minun mielipiteeni mukaan se kaikista tärkein asia videossa.
Leikkaus ei ollut missään kohtaa tylsää vaan vauhdikasta ja mielenkiintoista. Alun mustavalkoisuus herätti kysymyksiä ensin, mutta hyvällä tavalla. Se tavallaan nappasi mielenkiintoni heti alusta. Lumisade pitkin videoa oli kuitenkin aika iso ikävä puoli. Kaikki muu oli niin "harkiten" aseteltua mutta hiutaleet olivat jotenkin turhia. Eivät tuoneet mitään videon tunnelmaan tai parantaneet kuvaa. Päinvastoin, monessa kohdassa sade jopa ärytti. Teksteillä joita parissa kohtaa esiintyi, oli hiukan sama vaikutus minuun. Ne olivat toki pienellä ja ihan alareunassa, mutta välillä huomio keskittyi niihin ihan turhaan koska siellä luki vain laulunsanoja jotka kuulin ääniraidaltakin. Huomio siis meni pois leikkauksesta, kuvasta ja itse videosta.
Lisäksi videon punainen lanka tai idea vaati hiukan ajatustyötä jälkikäteen. Aluksi tuntui kuin videoon olisi vain lätkitty erilaista materiaalia jotka eivät liity toisiinsa sen enempää kuin hevosten osalta. Lopulta nappasin ajatuksen hevosen majasteettisuudesta ja ihmisen sekä hevosen välisestä ystävyydestä mutta en ole ollenkaan varma tajusinko "opetuksen" oikein. Vai tavoitellaanko videossa unelmia ja niiden saavuttamista?
Täytyy kuitenkin ylistää materiaalia. Ratsukot on pääasiassa hyvin rajattuja ja mukana on useita eri kuvakokoja. Leikkaukset oli tehty niin, että saatiin moneen arkipäiväiseltäkin vaikuttavaan kohtaan hurjuutta. Lopetus oli todella iskevä! Musiikki nostatti tunnelmaa ja viimeinen kuva oli valittu upeasti.
Jälkikäteen videosta tuli hieman hämmentyneen sekava olo. Osittain siksi, että en tajunnut videon ideaa, mutta myös lumisateen tähden. (Onhan suomen suvi kummalinen sääilmiöineen, mutta harvoin siniseltä taivaalta tulee kesällä lunta.) Positiivinen mielikuva jäi videon hurjuudesta ja hyvin käytetystä musiikista sekä toimivista hidastuseffectin käytöstä.

Papu&Sofia

marjut finska-bezerra linkitti videon joka mielestäni tarjoaa oppikirjaesimerkin hyvän videon rakenteesta! Lyhyitä youtube pätkiä ja pitkiä, monen tunnin elokuvia yhdistää se, että niissä menee draaman kaari. Tämmöisessä pikkuvideossa sen ei tosin tarvitse ihan samaan tyyliin mennä kuin elokuvissa, mutta hyvässä videorakenteessa erottuu selkeästi kolme asiaa. Alku, keskikohta ja loppu.
Vaikka tämä video sisältää suhteellisen samankaltaista materiaalia, musiikilla ja leikkauksella on saatu aikaan videoon kolme erityylistä kohtaa. Alussa leikkaus on melkoisen rauhallista ja äkkiä koko video poksahtaa silmille ja samalla materiaalikin muuttuu menevämmäksi. Hyvä loppukaan ei vaadi paljoa. Tässä videossa loppu on selkeä ja yksinkertainen. (Laukka)treeni on takana, heppa saa pitkän ohjan ja loppukäynnit. Sitten leikkaus mustiin.
Muutamassa kohdassa olevista valkeista välähdyksistä en osaa päättää mieltäni. Ne toivat lisää potkua leikkaukseen, mutta samalla veivät hiukan huomiota videoista. Muutamat välähdykset kumminkin olivat niin huomaamattomia, että tämä on mullekkin vain pikku pohdinta. Ei ollenkaan häiriö. 
Kuvan rajaus oli joissakin kuvissa hiukan kummallinen. Ratsukko oli ihan kuvan yläreunassa, mutta kenttää ja rataa näkyi alhaalla valtavasti vailla mitään järkevää syytä. Tai sitten se syy oli kameran heilahdus. Toisaalta mukana oli monia hienosti rajattuja kohtia. Varsinkin lähikuvat, joten ne tavallaan tasottavat heikompia hetkiä.  0:27 kohdalla oleva laukkakuva on erityisen hyvin kuvattu ja kamera seuraa hienosti liikettä.
Videosta jäi vähän sellainen olo, että "mikä muhun iski?" Todellakin hyvässä mielessä! Nyt oli niin ytimekäs ja tiivis puoliminuuttinen, että melkein unohdin hengittää. Koin tarpeelliseksi klikata peukun pystyyn.

Take me out of here || Milky way II +70

1katari1 lähetti järjestyksessa viidennen linkin.
Ensi katsomalla videosta kiinnitin huomiota kuinka kuvat ja videot on hyvin sävytetty alun "menneinä aikuina" todella saman värisiksi vaikka materiaalia on selkeesti monilta eri päiviltä. Se ei aina ole helppo homma! Toinen asia mikä heti iski silmään on ensimmäisten videoiden kuvasuhde. Hevonen vaikuttaa jotenkin epätavallisen lyhyeltä ja pitkäjalkaiselta verrattuna alun valokuviin jossa se on normaali. Veikkaan, että muutama video on päässyt vääntymään niin, että tämä vääristymä on päässyt tapahtumaan.
Kehitysvideohan tämä ihan selvästi ainakin osittain on, mutta olisi ollut kiva, jos videon nimi olisi sen heti kertonut. Lisäksi alun nätit, mutta sekavat kuvat eivät oikein sopineet juoneen. Lopussa ne olisivat olleet iskevämpiä ja tavallaan "koostaneet" teidän yhteiset vuodet tähän saakka.
Musiikki oli tietyllä tavalla vaihteleva ja siksi se sopi aiheeseen hyvin. Hepon kiukuttelut on aseteltu hyvin menemään sen tahtiin ja "nykyajan" materiaali samaten. Alun värimäärittelyt olivat kivan laimeita, mutta tähän videoon olisin ehkä kaivannut hiukan rajumpaa sävyn käyttöä tekemään selkeämpää eroa. Tykkäsin kun videossa oli enimmikseen käytetty ihan vain suoria leikkauksia ilman mitään effectejä! Monesti erillaiset hienot siirtymät vievät paljon huomiota videoilta ja tässä teoksessa se olisi ollut harmillista kun kerrotaan ratsukosta eikä "taidevideosta".
Tekstit olivat alareunassa mielestäni turhat. Ei ne liiemmin häirinneetkään, sillä siinä samassa kohdassa ne nökötti, mutta en oikein koskaan ole ymmärtänyt tuollaisten tarkoitusta. Jos halutaan kaikkien kuuntelevan ja ymmärtävän laulun sanoja, tekstit kannattaisi laittaa ihan suomeksi jotta nuoremmatkin tietävät mistä on kyse.
Loppupuolella oleva estekooste oli hyvin leikattu musiikin tahtiin ja teki lopusta hiukan sporttisemman ja vauhdikkaamman. Jollain tavoin olisin kuitenkin kaivannut jonkun todella iskevän päätöksen videolle. Sellaisen mieleenjäävän. Teksti lopussa oli hyvä, ehti lukea ja se kertoi mistä videossa oli kyse.
Kauhean vahvoja tunteita tai ajatuksia video ei jättänyt suuntaan tai toiseen. Kokonaisuudessa pidin pätkästä. Siinä oli jännitystä ja tarina "vaikeuksien kautta voittoon". Pituuskin oli ihan sopiva.
Finnish National Championship Show 27.07.13

Ensimmäisen videoarvosteluosan päättää Dollynaisen teos. Tykästyin ihan heti videon aiheeseen! Heppanäyttelyvideot on sieltä harvinaisemmasta päässä, tai itse en ainakaan usein ole päässyt näkemään. Musiikki sitten ei ollut ollenkaan mun mieleen. Makuasiahan tämä on ja täytyy myöntää, että noi korvia viiltelevät äänteet toivat jotain mielenkiintoa kun kuvassa kumminkin menee uljaita ja kiiltäviä arabeja. Samaa näyttelyn järjestäjät varmaan ovat pohtineet valitessaan juuri tuon äänimaailman taustalle. (Lukee videon inffossa jos joku ihmettelee.)
Kuvan laatu ja värit ovat todella hienot! Kuvaajalla on ollut tasainen käsi ja värimäärittelyt on jätetty minimiin tai kokonaan pois. Hiukan kaipailin muutakin kuvakokoa kuin tuota laajaa jota isoin osa materiaalista on ja joukossa olevat muutamat puolikuvat ovatkin todella kivoja piristeitä. Toisaalta, jos kuvaa näyttelyä taltiointimielessä, on ihan oikein jättää "taiteellisuus" pois ja keskittyä hevosen liikkeisiin sekä taluttajan vaikutukseen hepon käytöksessä.
Olit koonnut videoon hyvin. Upeaa lentoravin esitystä häntä tötteröllä, rauhallisempaa jolkottelua rennommilta hevosilta ja sitten nuo kaikkia kiinnostavat heppojen pikku hepulit niin, että uskoisin tämän olevan aika tiivis kooste tapahtumasta kokonaisuudessaan. 0:56 kohta sai aikaiseksi pientä hilpeyttä. :D Aloitus videolla on ihan hyvä, mutta kun huomasin, että tuolla lopun puolella oli yleiskuva koko näyttelyalueesta pohdin, että olisin varmaan laittanut sen itse ensimmäiseksi. Loppu oli yksinkertaisuudessaan todella hauska. Onko siinä ihan pysäytyskuva ennen mustiin menoa? En oikein osaa sanoa. Sellainen jokatapauksessa sopisi siihen. Kenties hiukan pidempänä. Musiikki päättyi myös hyvin. 
Päälimmäisenä mieleen videosta jää tuo ääniraidan korvia särkevä vinkuna, mutta toisaalta myös hiukan huvittunut olo. Hyvässä mielessä. Johtuen juurikin osittain ääniraidan ja kuvan kontrastista. Heti hyvänä kakkosena ajatuksissa on materiaalin laatu ja kaunit värit sekä hevosia arvostava, yksinkertainen leikkaus. Peukutin.Tässä ensimmäinen satsi videoita ja omia mietteitäni niitä. Homma jatkuu jossakin välissä. Vielä en osaa tarkkaa ajankohtaa luvata.
Toivoisin keskustelua videoista mutta tietenkin vain hyvässä, rakentavassa hengessä. Tulen edelleen poistamaan kaikki ilkeät kommentit jos niitä sattuu ilmaantumaan. Tähän saakka tämä blogi on tuhmiksilta säilynyt ja pidetään tämä perinne yllä. :)

6 kommenttia:

 1. Kiitos paljon arvostelusta. Mahtavaa saada kunnon kritiikkiä videosta, eikä vain "Täähän on nyt iha kiva" -kommenttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itte arvostan kanssa jos joku jaksaa miettiä ja kertoa MIKSI video on "ihan kiva" hänen mielestään. Tai ei ole kiva. :D

   Poista
 2. Kävin lukemassa arvostelun jo aikoja sitten, mutta en silloin ehtinyt kommentoimaan. Kiitos paljon pitkästä pätkästä asiaa! Tiedostin biisiä valitessani, että se tulee jakamaan mielipiteitä. Itse kuitenkin tykkäsin biisistä tuolloin paljon ja kun sen kuuli siellä näyttelypaikalla, kiiltelevän arabiorin juostessa kehään niin upein liikkein kuin vain mahdollista ja yleisö lähtee ulvomaan, se nostatti näyttelyfiiliksen ihan uusiin svääreihin.
  Hyviä pointteja, ei mulla niihin oo oikeestaan mitään sanottavaa, samaa mieltä olen about kaikesta mitä tässä huomioit. :) Se ei muuten ole pysäytyskuva, mutta sopisi kyllä loistavasti, näin jälkeenpäin ajateltuna.
  Semmosen pikkujutun kommentoin (mikäli ei ole tuttua kauraa), että arabinäyttelyt on ihan oma taiteenlajinsa eikä niiden näyttelysäännöillä ole paljoakaan yhteistä perinteisten poninäyttelyiden ym. Hippoksen näyttelyiden kanssa. Viittaan siis kohtaan: "...keskittyä hevosen liikkeisiin sekä taluttajan vaikutukseen hepon käytöksessä." Näissä bileissä ei ole mitään väliä, mitä se esittäjä tekee, missä tahdissa se juoksee ja miten kaukana hevosesta. Ainoa tavoite on saada hevosesta irti niin mieletön liike kuin vaan mahdollista (eli sitä oon enimmäkseen kuvannut ja yrittänyt välillä saada vähän sitä mielekkäämpää vaihtelumatskuakin kuvattua). Ja kun arabi juoksee kunnolla, siinä tahdissa ei Usain Boltkaan astele hallitusti vierellä. :D Niinpä noissa näyttelyissä tehdään paljon pyörähdyksiä, että saadaan hevonen pysymään liikkeessä, mutta itse kurotaan matkaa kiinni, ja kuten tässäkin videossa näkyy, juostaan välillä erittäin jälkijunassa hevoseen nähden.
  Suosittelen kyllä hevosista kiinnostuneelle piipahtamaan joskus vastaavassa tapahtumassa. :) Tunnelma on ihan huikea, arabeille kun saa (tai pitää) huutaa ja taputtaa, ja viime kesänä sai noita kilttejä varsoja silitellä jne. Mäntsälässä on ensi kesän näyttelyt, aika varmasti tulee uus videonpätkä siitä sitten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. :)
   Mulla ei ole paljoa kokemusta mistään näyttelyistä. Muutaman kerran olen kaveria ollut avustamassa varsanäyttelyssä ja joskus teininä shettisnäyttelyssä olen käynyt. Pistän vihjeen muistiin että sitten kun joskus huomaan sopivasti arabinäyttelyn johon ehtii katselemaan.

   Poista