lauantai 23. marraskuuta 2013

Videoita esittelyssä ja arvostelussa OSA 2

ssä seuraavat kolme videoarvostelua. 


Syksyinen Seira

Voi että kun Mukeloon linkittämässä videossa on kaunis ja tunnelmallinen musiikki! Koko videon aloitus on jotenkin runollisen rauhallinen todella pitkän taluttelukuvan kanssa. 
Huomaa, että video on kuvattu ilman apuria. Liikkeessä olevat taluttelukuvat ovat hyviä, eivät liian heiluvia mutta paikallaan oleva "jalusta" kohdan kuvat olisi voinut miettiä erilailla. Monet niistä on kovin kummallisesti rajattu, varsinkin kun leikkaus sallii niitä katsella niin pitkään. Tietysi, jos oikeaa jalustaa ei ole, on käytettävä mitä tarjolla on. Kun välineitä ei ole, täytyy todellakin miettiä paljon miten asiat toteuttaa. Esimerkiksi boksissa kuvattu kohta jossa näkyy hevosen kiiltävät ryntäät, on hieno ja rajaukseltaan järkevä.
Kentällä kuvatussa materiaalissa tykkäsin siitä, että horisonttiviiva on vinossa. Se toi mielenkiintoa kuvaan mutta muuten rajaus oli hiukan hankala katsoa. Paljon "tyhjää" ja kohteiden jalat näkyvät pelkästään ihan kuvan reunassa. Loppua kohden hevonen ja tyttö lähenivät kameraa mikä on oikea suunta. 
Musiikki loppui sellaisena kuin se oli koko pätkän ollut. Kauniina. Kuva lopussa taas oli tavallaan ihan hyvä. Se sulki tarinan ympyrän hevosen palatessa takaisin tarhaan. Kuitenkin lopetuskuvana dramaattisempi mielestäni olisi ollut tuo kun kuvaaja poimii kameran maasta. Heppojen peuhaaminen oli kyllä hyvä kohta ja se olisi sopinut esimerkiksi videon alkuun.
Tänä vuonna on ollut kaunis syksy ja se välittyi jossain määrin videosta. Hiukan saa silti huijata katsojaa! Vähän (ja sitten vähän enemmän) kun lisää kontrastia, saa syksyn värit oikein räjähtämään silmille niin, ettei se silti luo liian käsiteltyä mielikuvaa materiaalista.
Alkupuolella olevat kuvan reunojen sumennukset, kameranlinssin mallia mukailevat varjostukset, tuovat hyvän lisän häiritsemättä videon katsomista. Melkein toivon, että ne olisivat jatkuneet läpi videon.
Video oli mukavan rento ja rauhallinen. Leikkausta myöden.

Kissa nimeltä Teemu

Qmooa linkitti hiukan erilaisen videon. Siis erilaisen siinä mielessä, että päähenkilö on kissa. Video on hiukkasen pitkä, mutta itse ainakin jaksoin katsoa koko jutun helposti. Videoa auttoi kaunis, hyvin valittu musiikki ja monipuolinen matereiaali. Sekä se, että video oli kissasta, elukkalajista joka on mun lemppari... 
Osa videoista oli hiukan heiluvia mutta esimerkiksi taidetyyliset valokuvat tytöstä ja kissasta olivat todella upeita! Kuten jo edellä mainitsin, materiaali on monipuolista ja samankaltaista kohtia ei ollut vaikka olikin kovin pitkä video. Huomaa, että kuvia on kerätty pitkältä aikaväliltä. Tämä on hyvä juttu kun koetetaan kertoa jostain eläimestä (tai ihmisestä) kuvaa millainen hän on/oli. Keskivaiheella oleva harrikkaukkojen ryhmä oli yksi videoin hauskoimmista kohdista, mutta sen kohdan olisi voinut rakentaa niin, että ensin kissa "katselee" ulos auton ikkunasta ja sitten näytetään mitä se näkee. (Harrikkamopot siis.)
Varsinkin alussa ja lopussa olevat valokuvien katselut tuovat tarvittavan rakenteen videoon. Ei se enempää tarvitse, jotain mikä pitää muuten sekalaisen kuvavirran koossa ja jonkinmoisessa järjestyksessä. Hiukan säikähdin kun valokuva-albumi lämähti kiinni ja video vielä jatkui, mutta turhaan. Viimeinen kuva on nätti ja teksteineen tarpeellinen.
Videon leikkaus oli yksinkertaista ja huomaamatonta. Se sopi musiikkiin ja antoi kuville mahdollisuuden esiintyä tärkeimpänä ja huomionarvoisena asiana. Kaikki oli sopivan mittaiseksi katkottu. Juuri kun alkoi tylsistyttää vaihtui seuraava ja toisaalta ei tarvinnut pysäytellä video katsoakseen nopeaa kohtaa tarkemmin.
Video on monipuolinen, rauhallinen ja siitä jäi jotenkin... herkkä olo jälkikäteen. Huomaa, että Teemu on (vai on ollut?) rakas perheenjäsen! Pistäisin peukun ylös, mutta näköjään olen tehnyt sen jo joskus aikaisemmin.


Fiero - Memories♥

Hienoa horseloves1! Videon musiikki on sellainen joka herättää muistoja mussa mutta olen kokonaan unohtanut sävellyksen olemassaolon! Kaunis kappale. Hieno veriso siitä. Sopii tämän henkiseen videoon loistavasti.
Hidastuksia videossa oli valtavasti. Melkein liikaa jo minun makuuni. Ensi katsomalla mieleen jäi vain hiiiiiidastettu materiaali. Toisella katselukerralla huomasin, että joukossa olikin paljon ihan normaalivauhtista kuvaa vaikka hidastukset jäivätkin eniten mieleen. Tämä vain kertoo, kuinka vahva effekti pelkkä hidastus on! Hyvin siis olet vaihdellut välillä normaalinopeuteen jolloin hidastetut kohdat vaikuttavat vielä vahvemmin.
Materiaali oli hetkittäin melko tärisevää ja muutamat kohdat olivat hassusti rajattuja. Maata näkyi alareunassa valtavasti ja ratsastajalta katkesi pää tai kypärä viilsti kuvan yläreunaa. Nämä ovat sellaisia asioita joita kuvaaja oppii katsomaan ajan kanssa ja keskittymällä kuvaamiseen. Lisäksi tälläiseen "taidevideoon" olisi sopinut ältsin (teko)taiteelliset lähikuvat. Esimerkiksi yksi kuvauskerta jossa keskitytään hevosen lihaksien liikkeeseen ravissa ja muuhun sellaiseen mikä tekee hevosesta uljaan eläimen.
Leikkaus on pehmeää ja sopii videoon. Muutamassa kohdassa tuntui kuin katkokset eivät menisi ihan rytmissä. Videoissa lähinnä. Varsinkin peltotiellä laukkaamiskohdassa. Valokuvat tuntuivat iskevän aina napilleen tahteihin ja pehmeä feidi on hyvä valinta vaihtamaan kuvat.
Viimeinen hidastettu kuva jossa hevonen heilauttaa päätään musiikin tahtiin oli loistava valinta! Musiikki tosin loppui todella ikävästi.
Ihana musiikki, kaunis hevonen ja ajatusta on käytetty leikkaukseen päästämättä menoa hulluttelun puolelle. Videossa on nätti tunnelma joka välittyy.Tässä postauksessa tosiaankin kolme videoa vain. Seuraavassa sitten viimeiset kunhan kerkeän katsella ja pohtia kaikkia rauhassa. Kiitoksia kärsivällisyydestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti