maanantai 16. joulukuuta 2013

Videoita esittelyssä ja arvostelussa OSA 3

Viimeisten videoarvostelujen aika on tullut. Olen pahoillani, että osa joutui odottamaan näitä näin kauan, mutta yhteen arvosteluun menee minulta melkoisesti aikaa ja joskus se on vain yleellisyys jota ei liikaa ole. Nyt kumminkin, vihdoinkin, viimeiset videoarvostelut!Valmennusleiri 3 15.9.2013


Freddyfanin ratsastusvideon aloitus oli todella jännittävä. Oikein into kasvoi kun musiikilla, äänellä, väreillä ja hyvällä ajoituksella tehty pitkä kohtaus eteni. Melkein toivoin, että tallin kulman takaa olisi jotain jännittävää hyökännyt! 
Mustavalkoisuudesta videoissa en yleensä välitä koska minulle tulee niistä kovin tekotaiteellinen olo. Tässä värittömyys kumminkin oli ihan sopiva ja tunnelma videon ajan oli isolta osin taltioinnin kaltaista joka ei siis tehnyt "kiusallista" oloa. Pari värillistä kuvaa videon alkupuolella olivat jotenkin hämmentäväviä kaiken mustavalkoisuuden keskellä. Kuva jossa "esitellään" päähenkilöt oli ihan perusteltu väreillä alleviivattuna, mutta seuraava oli mielestäni jo liikaa. 
Kuvaajalla oli monessa kohtaa paljon hyvää yritystä ja videossa oli useita hienoja kuvanrajauksia. Toisaalta moneen kohtaan oli jätetty epävarmoja, nykyviä zoomauksia ja isoja kameran tärähdyksiä. Näitä nyt kaikille sattuu, mutta leikatessa kannattaa pahimmat poistaa ja jättää vain ratsukkoa ja kuvaajaa imartelevat kohdat lopulliseen tuotokseen.
Videon keskivaiheella oli paljon sinällään ihan kivoja lähikuvia, mutta kun niitä oli valtava määrä peräkkäin ja kaikki olivat melko samanlaisia ne tavallaan "söivät" toisiltaan tehoa. Hienokin kuva hevosen päästä ei ole enää niin hieno toisella kertaa eikä kolmannella.
Mieleen videosta jäi pitkästä aikaa tunnelmaan sopiva mustavalkoisuus ja hidastukset, joita oli paljon, mutta ei liikaa. Musiikki yhdistettynä näihin tekijöihin sai aikaiseksi hiukan mystistä tunnelmaa, vaikka kyseessä oli "vain" ratsastusvideo.

"...kun katson sua, mä olen tyttö hiljainen..."


Seuraavaksi Saezolin video. 
Video lähti vauhdilla liikkeelle ja ei jättänyt katsojalleen hetkeäkään hengähdysaikaa. Alle minuutin mittaisessa pätkässä se tosin ei ole tarpeenkaan... Jossain kohdissa olisin toivonut hiukan enemmän katsomisaikaa parhaimmille kuville. Esimerkiksi ihan ensimmäinen kuva videossa oli sen verran hauska, että on sääli, ettei sitä kunnolla edes huomaa lujassa vauhdissa. Ymmärrän kyllä. Rytmitys vaatii tiettyjä uhreja, mutta kannattaa valita ne tarkoin. Leikkaus oli todella menevää ja sopi musiikkiin, joka muuten oli todella herttainen sekä tunnelmiin iskevä.
Materiaali on todella monipuolista ja kaikinpuolin ihanaa. Monessa kohtaa vilahti kauniita maisemia ja melko kuvauksellisen näköinen tallipiha. Pidin myös värimäärittelyistä ja jos teit säädöt käsipelillä itse, etkä valmis effectillä, nostan hattua. Ei ole helppoa saada noin erillaisia kuvia samansävyisiksi. Talven valkoisuutta ja kesän vihreyttä.
Pysähtyneet kuvat on sekotettu videoon hyviin kohtiin ja niin, ettei niitä meinaa edes "huomata". Hyppyleikkauksilla (jotka ovat heppavideoissa suosittuja) on leikelty, mutta niitä ei ole niin paljoa että alkaisi häiritä. Monet kuvat on katkaistu ihan fiksusta kohtaa ja järkevästä syystä ja varsinkin lopetuksen hyppyleikkaus on hieno! 
Videosta jäi päälle hyvä mieli. Peukutin pätkän ja hiukan selailtua muitakin Saezolin videoita päätin tilata koko kanavan. Odotan hienoja teoksia tulevaisuudessakin!

Ain't got a care || Germany 2013


Aichasheart onkin tosi monelle varmasti tuttu nimi entuudestaan. 
Tämä videon on kuin ylistys elämänilolle! Hauskaa, menoa, vauhdikasta leikkausta, iloisia ilmeitä ja kirkkaita värejä. Ihana!
Editoinnissa on osuttu nappiin lähes kokoajan. Vauhti muuttuu juuri silloin, kun edellinen tapa alkaa kyllästyttämään. Hienointa videossa kumminkin on, että usein loma- tai kaverivideoista tulee katsojalle hiukan ulkopuolinen olo, mutta tämä pätkä on sen välttänyt ja minä ainakin iloitsen videon tyttöjen kanssa tavallaan. 
Materiaali videossa on todella monipuolista. Nautin erityisesti maisemakohdista. Ainoat hiukan tylsät kohdat videossa olivat puhepaikat. Ääniä ei meinannut kuulla ja olo oli niissä kohdin hieman väkinäistä.
Kuten arvata saattaa, jos on lukenut aijempia arvostelujani, laulun sanat kuvan päällä ei oikein sovi minun silmääni. Varsinkin videon alkupuolella niitä tuntui olevan ihan tolkuton määrä ja siinä vaiheessa ne häiritsivätkin koska en kyennyt sulkemaan niitä pois aivoistani ja silloin ne "pilasivat" muuten niin hienon materiaalin. Täytyy tosin sanoa, että fontti on tässä videossa kiva ja tekstit menevät ihan rytmilleen musiikin kanssa.
Lopetus oli hyvin toteutettu. Lentokoneessa kuvattu pätkä joka "koosti" matkan muistot ja lopun herkkä pussailuhetki kotimaan lentokentällä kokosi videon ja päätti sen mainiosti. Myös musiikin vaihto sopi tähän suunnitelmaan.
Vauhdikas video, upeita maisemia ja kameratyöskentelyä. Vaivalla leikattu video joka silti vaikuttaa vaivattomalta. Tykkäsin.

Kioski ~


Viimeisenä videona on ccharkun lyhyt videotarina. Se kertoo kummallisesta kaupasta, jonka asiakkaina toimivat ahneet hevoset ja ponit! Täytyy nyt kyllä todeta, että tähän lyhyeseen videoon ihan rakastuin! Musiikki, värit, kuvakulmat, rakenne, näyttelijät, kaikki on suloista ja ennenkaikkea hauskaa.
Aloitus on todella hyvä. Otsikko teksti sopii siihen loistavasti. Kuvien vaihtelu kioskin sisään ja ulos vauhdikkaasti luo musiikin kanssa hilpeää tunnelmaa. Repesin kiskan ohi laukkaavalle koiralle ja ponille. (En kyllä tiedä miksi.) Lopetus oli pieni pettymys. Hiiiiukan pidempää viimeistä kuvaa kaipasin. Ihan sekuntti tai pari olisi riittänyt.Nyt tuli hiukan keskeneräinen olo.
Kuten jo aluksi mainitsin, tykkäsin videosta. Paljon. Idealtaan se on yksinkertainen, toteutukseltaan monimutkaismpi useine kuvakulmineen ja eri kuvakoilla. Lopputulos on todella hauska! Olen pahoillani, että en keksi enempää sanottavaa videosta, mutta olen mykistynyt. Peukutin videon ja päätin tilata ccharkun kanavan myös. Jatka samaan malliin. Säilytä huumori!

3 kommenttia: