lauantai 1. helmikuuta 2014

Isot tytöt ja pojat leikkii paperinukeilla - neuvoja pala-animaation tekoon.

Lapsena ja nuorena vihasin askartelua ja siihen kuuluvaa pikku näpertelyä. Tein työt äkkiä ja halusin vain saada pakollisen homman pois alta. Samaa henkeä minussa toki vieläkin joissain asioissa on, mutta askartelun suhteen on mieli muuttunut melkoisesti. Nykyisin pidän sitä rentouttavana, hauskana puuhana. Pala-animaation tekoon liittyy todella paljon askartelua ja kun päätin sellaisen tehdä, kädet oikein syyhysivät halusta tarttua saksiin! Samalla dokumentoin hieman prosessia jotta saisin blogiin pitkästä aikaa jotain fiksua kerrottavaa.

SUUNNITELMA JA KUVAKÄSIKIRJOITUS.
Animaatio on todella fiksua aloittaa kunnon kuvakässärillä! Piirrosten laadulla ei ole merkitystä, mutta on hyvä miettiä etukäteen paperille missä kohtauksessa tapahtuu mitäkin. Samalla näet toimiiko tarinassa jatkuvuus ja voit helposti laskea kuinka monta taustaa täytyy askarrella. Kuvakäsikirjoitusta katsellessa on helppo myös nähdä mitä muita asioita on piirrettävä hahmojen lisäksi ja minkä osan esimerkiksi ihmisestä on kyettävä liikkumaan.

Kässärin 3 ja 5 sivut. Lopussa muistilista asioista joita täytyi askarrella animaatiota varten.

HAHMOT JA TAUSTAT.
Animaation matka tietysti alkaa reissulla paperiostoksille! Tai no ei paperi, sillä se ei ole ainakaan liikkuville hahmoille suositeltava alusta vaan kannattaa hankkia kartonkia tai vahvempaa. Valitsin neljä isoa eriväristä kartonkia taustoiksi ja hullaannuin ostamaan hurjan määrän eri värisiä pikkupahveja. Koetin valita toisiinsa sopivia sekä hiukan synkänpuoleisia värejä.
Askartelut suoritin Satakunnan Elävän Kuvan Keskuksella koska en halunnut kotona kinastalla kissojen kanssa papereista. SEKK:llä sain jopa innokkaan apurin, Laurin joka ei ollut koskaan vielä päässyt kokeilemaan animaation hienouksia. Voitte kenties päätellä osasta piirroksia mitkä ovat minun ja mitkä tämän miehen kynästä...
Animaatio ukkelit piirretään niin, että kädet ja jalat yms. liikkuvat osat ovat irti kropasta. Esimerkiksi hevosen piirsin seuraaviin osiin: jokainen jalka oli kahdessa palassa, pää ja kaula erikseen sekä häntää ja harjaa tein kaksin kappalen saadakseni liikkeeseen liehuvuutta. Piirsin kaikkiin hahmoihin mustat tussireunat sillä mielestäni ne selkeyttävät kuvaa.
Taustat halusin pitää todella yksinkertaisena. Osittain tyylipäätöksenä, osittain laiskuuden vuoksi.

Vasemmalla: heppa palasina. Oikealla: heppa koossa.

ANIMAATION TEKO
Aloitin teippaamalla taustapahvit pöytään. Ne eivät saa liikkua kesken kuvauksia. Myös kaikki muu liikkumaton, puut, aidat yms. taustaan kuuluva täytyy kiinnittää esimerkiksi sinitarralla pahveihin jotta ne pysyvät paikoillaan.
Periaatteessa animaation teko ei tarvitse muuta kuin ihan tavallisen valokuvakameran, jalustan ja minkä tahansa videonleikkaus ohjelman. Minulla kumminkin oli käytössä Dragonframe niminen animaatio-ohjelma joka on todella näppärä tässä hommassa. Käytössä oli myös valtava animaatiopöytä jalustan sijasta joten homma oli todella luksusta!

Vasemmalla: Valitse kuvattava kohtaus ja asettele taustat sekä hahmot lähtöpaikoille.
Keskellä: Kamera täytyy laittaa niin, että se kuvaa ylhäältä alas.
Oikealla: Yhdistin kameran tietokoneeseen ja kuva tuli näkymiin animaatio-ohjelmassa. Nappia painamalla otetaan kuva.
Vasemmalla: Liikauta hahmoa ihan vähän, vain milli jokaista jalkaa.
Keskellä: Ohjelma näyttää taustalla varjona edellisen kuvan jotta näet kuinka suuri liike hahmossa on.
Oikealla: Ota toinen kuva.
Noita kuvatekstien ohjeita sitten toistellaan. Yleensä animaatioissa käytetään kahtatoista kuvaa sekunnissa, joten kun olet ottanut vaikka valtavat 50 kuvaa, sinulla ei ole edes neljää sekuntia videoa tehtynä. Pitkää pinnaa ja kärsivällisyyttä siis tarvitaan. 

Tähän loppuun suosittelen kaikkia kokeilemaan edes pienen animaatiopätkän tekoa! Itse pidän suuresti siitä, että ensin kädessäni on eloton paperikasa mutta lopulta se muuttuu liikkuvaksi hahmoksi. En saa yhtä suurta "taijan" tunnetta tietokoneanimaatioista, sillä siinä ei koskaan ole mitään konkreettista, käsinkosketeltavaa pintaa. Animaatiot ovat myös siitä mahtavia, että todellakin saa päästää mielikuvituksensa vapauteen. Kaikki on mahdollista toteuttaa. Pikkurahalla jopa.

4 kommenttia:

 1. Vau ! Tämä oli mielenkiintoinen juttu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kommentista!! :) Tosi kiva että sua kiinnosti lukea.

   Poista
 2. Vou! Mä katoin ton videon youtubesta ja en ollennkaan että se olisi tehty näin! Upeeta!!!

  http://www.horseliv.blogspot.fi//

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu. Tää on pala-animaatio niin se on tehty tällätavoin. :) Sen takii liikkeet on aika hassuja monessa kohtaa ku niitä ei voi helposti harjotella. Tai voi, mutta sitten tarvis alottaa kohtaus aina alusta. :D

   Poista