lauantai 12. huhtikuuta 2014

Pohdintaa video vs valokuva.

Joskus vuosia sitten tein Picture vs video nimisen pätkän. Siinä oli laukaisevana ideana ollut sama juttu kuin tässä videossa, jonka nyt aijon esitellä. Toteutuksena en ollut silloin vienyt aihetta kumminkaan loppuun saakka. Kirjoittelen lisää tästä joskus toiste, sillä nyt tahdon löpistä uusimmasta tuotoksestani.

Melkein kuukausi sitten päätimme pitää pienen irtohypytystuokion. Lauriina tuli mukaan kuvaamaan ja itselläni oli videokamera käsissä. Koska nyt oli tilaisuus saada molempaa mediaa käyttöön, päätin vierailla uudestaan kuva ja video aiheessa. 


Videon musiikki: Fullmetal Alchemist - Brother

Olen itse enemmän viettänyt aikaa liikkuvan kuvan kanssa. En edes omista pysähtynyttä kameraa. Aihe on silti kiehtova ja pysähtyneisyyden salohin olen päässyt tutustumaan Heidin kautta. Ei minulla oikeastaan syytä ole miksi en jaksa kuvien kanssa leikkiä. Samanlaista (koukuttavaa) näpertelyä se on kuin videoidenkin muokkaaminen. Toisaalta valokuva on "julmempi" tekijälleen kuin video. On vain yksi kuva jota katsotaan loputtomasti. Kaikki tarkennus virheet, jokainen väärin muokattu varjo, huonot rajaukset ja muut ovat ennaltamäärittelemättömän kauan aikaa esillä... Videossa kuvia on kymmeniä sekunnissa. Ei siinä kerkiä jokaisen kuvan kaikkia virheitä huomata ja koska liike kiehtoo ihmisen aivoja katsomaan suuntaansa, pikkumokat taustalla piilottuvat mainiosti. Toisaalta myös ne hyvät puolet pysähtynyttä kuvaa katsottaessa ovat näkyvillä niin kauan kuin katsoja haluaa. Jos sinulla videossa on kaunis rajaus, tarkennus, tausta tai muuta se hukkuu helposti liikkeen piiloon. Ainakin hevosia kuvattaessa.

Niinpä tässä videossa on liikkuvat materiaalit muokattu niin, että ne tuovat itsestään parhaan puolen esiin. (Tai ainakin yritys oli kova tehdä näin...) Liikkuvassa kuvassa parasta on tietysti se liike ja pieni hidastus tuo upeasti esiin hevosen loistokkuuden! Monessa kohtaa jopa näkee kuinka lihakset liikkuvat läsk... ei kun ihon alla.

Lauriinan ottamissa valokuvissa hienoita taas on yksityiskohdat. Videossa ei tietysti ehdi ikuisuuksia kuvia katsella, niinpä koetin kääntää katsojan silmän kunkin otoksen, hepan parhaisiin yksityiskohtiin lähikuvien kautta.

Ensimmäinen videossa porhaltanut heppa oli Huiske tamma. Yleensä niin rento ja viisas vanhahko hepo saikin tuona päivänä ihan valtavan varsahepulin. Mikä tietysti oli meille kuvaajille loisto juttu. Valo osui monessa otoksessa lumoavasti hulmuavaan harjaan ja häntään. Niinpä Huiskeen kohdalla kuvavalinnat olivat melko jouhikeskeisiä.

Hulmuharja Huiske. (Kuva: Lauriina)
Poneilla tietysti on hitti se söpöys. Hurja, ilkikurinen ilme ja paksu, talvinen pörröturkki. Kossu on todella ärsyttävä kuvattava. Lähes miten vain sitä valottaa, aina on tuloksena muodoton musta läjä, mutta Nellan karvan paksuus tuli sekä videoissa, että kuvissa hyvin esille. Sitä siis korostin monessa kohtaa.

SÖPÖ! (Kuva: Lauriina)

Voi luoja ku toi poni onnistuu näyttämään dorkalta... (Kuva: Lauriina)
Viimeisenä videossa kirmaa Pihla. Huiskeen varsa. Videoita katsellessa huomasin, että äitiinsä on tullut tyttö monella tapaa. Samanlaiset liikkeet ja eleet löytyy useasta kohtaa. Kuten aina kimojen kanssa, sitä puhdasta turkkia on vaikea saada esille. Koska päädyin ruskehtavaksisävytettyyn kuvaan ei edes värimäärittely puhdistanut valkeaa karvaa. Niinpä koetin suunnata katseen turkista päähän. Mielestäni Pihlalla on todella kaunis pää. Sen katse on veikeä ja ponimaisen ilkikurinen. 

Tässä kuvassahan tuo on melkein valkoinen! (Kuva: Lauriina)
Ovatko lukijani enemmän pysähtyneeseen vai videokuvaan suuntautuneita? Vai kuvaajaihmisiä laisinkaan? Mikä teitä kiinnostaa aiheessa eniten? Olisi kiva saada keskustelua aiheesta. :)

7 kommenttia:

 1. Mä oon tosi vähän perehtynyt videoihin, niiden kuvaamiseen ja muokkaamiseen. En oikein tiedä miksi, ehkä ne vaan tuntuvat niin paljon työläämmiltä? Kuvia on helppo jälkikäsitellä ja muokkailla vaikka miten, mutta videossa on niin monta muuttujaa, että täytyy olla paljon tarkempi ja varmaan kärsivällisempikin :D

  Ihan nyt viime kuukausien aikana oon ruvennu innostumaan videokuvaamisesta enemmän, ja joku kunnollinen videokamera pitäiski saada hankituks. Samaten joku videonmuokkausohjelma, kun tuntuu toi Windows Movie Maker ehkä vähän köyhältä vaikka perus toimiva onkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katos vaan. Ollaan saman puun kaksi eri oksaa. :D Mulla on myös alkanu olla hiukan kiinnostusta valokuvauksen suuntaan. Kameran hankinta on mielessä mut varmaan päädyn johonki melko vaatimattomaan laitteeseen...

   Poista
 2. Hyvä aihe! Tää on itselle hyvinkin ajankohtainen just nyt. Opiskelen valokuvausta, mutta meilläpä alkoi juuri uusi kurssi: videokuvaus järjestelmäkameralla. Opettajatkin näköjään huomanneet, että monipuolisuus on hyvästä ja media-assari joutuu helposti työelämässä tekemään muutakin kuin sitä valokuvaa mihin on erikoistunut. Niinpä tämmöinen kurssi on nyt ensimmäistä kertaa meidän koulussa tarjolla ja varmasti hyödyllinen.

  Olen ennen kaikkea valokuvaaja, mutta kuten olet huomannut, myös videopuolesta kiinnostunut ja omalla järkkärillä kuvannut joitakin pätkiä sekä editoinut ne Youtubeen asti näytille. Molemmissa "lajeissa" on omat hyvät ja huonot puolensa, mitä tuossa esille nostitkin, ja molempia aion tulevaisuudessa harrastaa.

  Meidän koulussa on mahdollista opiskella myös "leffalinjalla" eli Liikkuva kuva -linjalla. Miksi siis valitsin Valokuvan? Kuten Susanna tuossa sanoi, se leffapuoli vaatii paljon perehtymistä värimäärittelyihin yms. juttuihin, mitkä ei ole mulle jotenkin yhtä mieluisia asioita. Mustakin tuntuu, että videossa on enemmän "liikkuvia osia". Työllisyystilannetta en tässä kohtaa lähtenyt miettimään - jos jommalla kummalla se on toistaan parempi niin varmasti videopuolella.

  Valokuvapuolella on koulussa tullut tosi paljon uutta asiaa varsinkin lisävarusteista ja studio-olosuhteista. Ja kyllä, sielläkin menee hermot toisinaan. Mutta siinä onnistuneessa still-kuvassa on vaan jotakin, minkä vuoksi haluan niitä tehdä. :) Ehkä joskus ihan työksenikin.

  Himoitsen tässä muuten uutta kameraa ja oon mahdollisesti myymässä tuota 550D:täni pois objektiiveineen (2kpl), laukkuineen ym. Siitä saisit käytettynä näpsäkän "starttipaketin" edullisesti, vink vink. ;)

  VastaaPoista
 3. Olin tv-linjalla ja meillä oli vain yksi valokuvauskurssi. Sekin melko pintapuolinen. On tossa liikkuvassa kuvassa tosiaan paljon mietittävää. Esimerkiksi äänet. Ittelle toi äänipuoli on edottomasti se videonmuokkauksen ällöosa. :D Meneehän tommosessa tubevideossa nyt musiikki, mutta kun töissä joutuu tekemään huonoistakin nauhoituksista siedettäviä niin meinaa käpy palaa. Siitä äänestäkin saa oman taiteenlajinsa jota osaajat säätelee ennen kuvauksia iäisyyden kun en itse kuule mitään eroa. :"D

  Kyllä olisin innostunut tosta sun kamerapaketista! Voisitko laitella minkälaista hintaa pyydät yms. Jos vaikka sähköpostiin os. sonja.viljanen@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Oho, yks kurssi on kyllä tosi vähän! Meillä on kuitenkin ollut liikkuvaa kuvaa ihan videokameroilla, valaisua, editointia jne. muistaakseni 6 opintoviikon verran. Siitä hyvä koulu, että tulee kaikista erikoistumisaloista sellaset auttavat perustaidot (liikkuva kuva, valokuva, ääni, animaatio/koodausjutut), vaikka sitten 2½ vuotta kolmesta onkin sitä valokuvaa pelkästään, tässä mun tapauksessani.

  Jep, ääni on myös mun painajainen. :D Onneks meillä on siinä ihan huippuhyvä opettaja.

  Kiva! On tosin vielä vähän epävarmaa koska mä sen myyn - en kuitenkaan ennen kuin saan uuden tilalle. Tällä hetkellä into on kovempi kuin rahatilanne... :D Mutta minäpä viestittelen (kun ehdin & muistan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katellaan sitten tota kamerajuttua kun se on ajankohtainen. :)

   Meillä siis oli valaisut yms. videopuolen yhteydessä. Ehkä videossa on kanssa hiukka enemmän kaikkea mikä vie aikaa opettelussa kuten monikamera työskentely, taltioinnit, dokumentit, elokuvat yms sisältöineen, äänet, kamera liikkeet, glidecam, radat ja niiden kokoominen, kuvan rajaus liikkeessä, + miljoona muuta hommelia joita tarvii riippuen siihen mihin erikoistuu. Tietty en tiedä kuinka paljon eri asiaa tarvii valokuvauksesta käydä läpi kun en kerran sitä oo kun lähinnä kattellu. :D

   Poista
  2. Studiokuvauksessa on oma opettelunsa ja säätämisensä, kun lähdetään ns. rakentamaan kuvaa ja siinä näkyvää valotilannetta erilaisin lisävarustein. Ainakin mulle ollut haastavin ja vierain juttu tähän asti. Ja sit tietty ihan ne kameran perussäädöt pitää osata kaikessa kuvaamisessa: aukko, suljinaika, ISO, jne. Ellei halua paukuttaa menemään automaatilla... :)

   Poista